Lăcrămioare – plantare și îngrijire. Cum să le cultivi în grădină și în ghiveci

Lăcrămioare sau mărgăritar, cum mai sunt numite, sunt flori micuțe și albe, cunoscute pentru delicatețea lor. Ele cresc la umbra copacilor mari și sunt considerate vestitoare ale primăverii, pentru că apar în luna apriilie.

Lăcrămioare – plantare și îngrijire. Cum să le cultivi în grădină și în ghiveci

Lăcrămioarele sunt atât plante medicinale, cât și de decor, cu un parfum extrem de plăcut, asemănător Despre seriale cu cel al ghioceilor. Le găsim în zonele de câmpie și deal, mereu la umbră. Ele sunt delicate și nu depășesc 15-25 de centimetri. Au flori albe, cu un miros plăcut, iar fructele sunt mici sfere roșii, asemănătoare cu afinele și merișoarele, ca dimensiune.

CUPRINS:

 • Unde se găsesc lăcrămioare
 • Efectele terapeutice oferite de lăcrămioare
 • Cultivare – cum se plantează lăcrămioarele în grădină
 • Cum se plantează lăcrămioarele în ghiveci
 • Cum se înmulțesc lăcrămioarele
 • Cum se îngrijesc lăcrămioarele
 • Legende despre lăcrămioare

Unde se găsesc lăcrămioare

Lăcrămioarele sunt originare din emisfera nordică rece temperată din Asia și Europa. Ele pot fi întâlnite în regiunile de deal și câmpie din nordul Asiei, Europa sau America de Nord. Lăcrămioarele (din latinul Convallaria majalis) se mai numesc și mărgăritar, clopoțele, iarba Sfântului Gheorghe sau dumbrăvioară.

Lăcrămioarele, flori de primăvară, pot fi găsite cu ușurință la florării în lunile aprilie-mai, fiind folosite mai multe pentru decorarea unui buchet de flori, așa cum este folosită floarea miresei, care adaugă volum și creează contrast, astfel încât florile colorate și mari să iasă și mai mult în evidență. Le poți găsi în piețe, în buchețele mici, la fel ca ghioceii, sau le poți planta singur în grădină sau în ghicevi.

Efectele terapeutice oferite de lăcrămioare

Lăcrămioarele sunt cunoscute ca plante terapeutice. Ele au în compoziția lor heterozide cardiotonice: convalatoxozid, convalozid, convalatoxol, glucoconvalozid și substanțe cu acțiune hemolitică. În plus, florile conțin și mici cantități de ulei esențial.

Lăcrămioarele au efect cardiotonic și diuretic. Planta se poate folosi sub formă de tinctură sau extract, iar din substanța pură numită convalatoxină se prepară soluții injectabile pentru a fi folosite în insuficiența cardiacă. Există și produse farmaceutice din lăcrămioare, fiind foarte sigure de utilizat datorită dozei precise din produs. Uleiul esențial de lăcrămioare poate fi folosit în aromaterapie, dar și pentru a da un aer proaspăt locuinței tale.

Deși partea aeriană a plantei are efecte terapeutice pentru boli cardiace, nevralgii sau dureri de cap, frunzele de lăcrimoară sunt otrăvitoare și pot cauza greață, vărsături sau vertij. Nici fructele de lăcrămioară nu sunt bune pentru organismul uman sau animal, având efecte dăunătoare, din cauza conținutului său dens de glicozide cardiace, potrivit unor studii de specialitate.

Cultivare – cum se plantează lăcrămioarele în grădină

Dacă vrei să plantezi lăcrămioare în grădină, trebuie să știi că aceste plante sunt ușor de întreținut și nu au nevoie de multă atenție. În schimb, au nevoie de umbră parțială și un sol umed. Lăcrămioarele sunt plante adaptabile și vor crește foarte bine ferite de soare.

Plantarea lăcrămioarelor în grădină se face la temperaturi reci, de 10-20 de grade. Așadar, lunile martie și aprilie sunt ideale pentru a începe să plantezi lăcrămioare. Ai mare grijă la locul din grădină în care le plantezi, pentru că frunzele și fructele sunt toxice pentru om și animale.

Plantarea lăcrămioarelor se face la adâncimă mică, iar partea partea de sus a rădăcinii trebuie să fie puțin sub nivelul pământului. Udă din belșug și așteaptă să înflorească. Dacă grădina ta este foarte însorită, atunci poți amenaja un spațiu mai umbros pentru lăcrămioarele. Îndreaptă-te spre un arbore fructifer din grădină, sau amenajează un loc lângă gard, care să fie mereu păzit de soare. Lăcrămioarele sunt plante care nu necesită foarte mare grijă și se înțeleg de minune cu alte flori.

Poți folosi în fiecare anual puțin îngrășământ pentru lăcrămioare. Dacă le uzi periodic, ele vor înflori negreșit. Ai însă grijă să fixezi bine rădăcina, astfel încât să nu înghețe pe timpul iernii.

 • Află mai multe informații și despre delicatele branduse.

Cum se plantează lăcrămioarele în ghiveci

Chiar dacă stai la bloc sau pur și simplu vrei să îți decorezi bucătăria cu plante micuțe și parfumate, poți să îți plantezi lăcrămioare în ghiveci.

Pentru început, va trebui să îți cumperi ghivece mici sau medii, în funcție de câte lăcrămioare vrei să plantezi. Alege unele care să fie găurite în partea de jos, pentru a nu inunda plantele și excesul de apă să se scurgă în farfuria specială care vine cu ghiveciul. Lăcrămioarele au nevoie de un sol cu pH între 5 și 6.

În ceea ce privește pământul în care să cultivi lăcrămioare, alege turba sau un amestec de pământ de flori și rumeguș. Trebuie să fie un pământ aerisit, prin care apa să se poată scurge. Întâi, cumpără bulbi de lăcrămioare pe care îi poți găsi în florării sau la magazinele cu articole de grădinirit. Lasă bulbii să stea în apă călduță pentru câteva ore, pentru ca ei să absoarbă necesarul de apă.

Apoi, taie cam un centimetru din rădăcini, fă o gaură în centrul ghiveciului plin de pmânt și plantează bulbii, apoi acoperă cu restul de pământ. Ghivecele cu lăcrămioarele proaspăt plantate trebuie să fie udate imediat și apoi depozitate într-o cameră luminoasă și răcoroasă. Ferește lăcrămioarele de bătaia soarelui. Le poți uda dimineața sau seara, având grijă ca la ceva timp după udare să scurgi apa în exces din farfuria ghiveciului.

Cum se înmulțesc lăcrămioarele 

Pentru a înmulți lăcrămioarele, se despart rădăcinile subterane și se plantează la distanță de 2-3 centimetri în șanțuri adânci de 4-5 centimetri. Înmulțirea se face în lunilor august, septembrie. Trebuie să știi că după aproximativ două luni de la înflorire, lăcrămioarele intră într-o perioadă de repaus, în care se formează mugurii floriferi. Acest proces are nevoie de temperaturi ridicate. Pentru ca plantele să iasă din repaus, ele trebuie să treacă printr-o perioadă de o lună în care să stea la temperaturi reci, apropate de 0 grade.

Dacă ai lăcrămioare plantate în grădină de mai mult de trei ani, atunci poți lua câteva rădăcini subterane, dintre cele cu mai mulți muguri, și le poți pune în ghiveci sau în grădină, la distanță, udându-se bine.

Cum se îngrijesc lăcrămioarele

Lăcrămioarele nu au nevoie de prea multă atenție, atât timp cât au un loc în care este umbră, fie că este creată de alte flori, un copac sau ziduri care să le ferească de razele directe ale soarelui. Solul în care cresc trebuie să fie cât mai acid, iar în ce privește udarea lor, trebuie făcută din abundență, la început. Pe măsură ce planta se dezvoltă, este bine să fie udată o dată pe zi, însă nu în exces.

Poți ajuta planta să facă mai multe flori prin îngrășăminte lichide, înainte și după ce au înflorit. Ai grijă să îndepărtezi buruienile de lângă lăcrămioare și chiar dacă florile au ofilit, să le uzi încontinuare.

Legende despre lăcrămioare

 • Despre lăcrămioare se povestește în unele legende creștine că provin din lacrimile Evei, pe care le-a vărsat când a fost alungată din Rai.
 • O altă legendă vorbește despre aceste plante ca fiind lacrimile Fecioarei Maria, care s-au transformat în lăcrămioare atunci când a plâns la crucea lui Iisus.
 • În alte legende se spune că aceste flori provin din sângele Sfântului Leonard din Noblac, din timpul bătăliei sale cu un dragon.
 • În popor există credința conform căreia lăcrămioarele aduc noroc în dragoste, iar o altă legendă spun că privighetorile încep să cânte doar atunci când în aer se simte mirosul de lăcrămioare. Ele au început să fie folosite ca plante decorative în buchetele pentru mirese, simbolizând puritatea și delicatețea.

Check Also

Unde te Unde te dai pe tiroliană în România – cele mai lungi tiroliene dai pe tiroliană în România – cele mai lungi tiroliene

Unde te dai pe tiroliană în România – cele mai lungi tiroliene

Instalații de tiroliană în România sunt foarte multe, unele cu adevărat spectaculoase. Iată care sunt …

Leave a Reply

Your email address will not be published.